ترور بدون تأثیر


نگاهی به مشهد دوره ناصری در گفت‌وگو با غلامرضا آذری خاکستر، پژوهشگر تاریخ معاصر
ترور بدون تأثیر

 

٢١ مرداد مردی را به دار آویختند که اتفاق مهمی را در تاریخ ایران رقم زده بود. او به سلطنت طولانی یکی از شاهان سلسله قاجار پایان داده بود که از جهات گوناگون بر سرنوشت این مملکت تأثیرگذار بود. میرزا رضا کرمانی با ترور ناصرالدین شاه نقطه پایان را بر نیم سده حکومت شاهی گذاشت که با وجود علاقه به فراهم ساختن برخی زمینه‌های پیشرفت کشور، امیرکبیر -مرد بزرگ اصلاحات بنیادین- را کشته، به امتیازنامه ننگین رویتر تن داده و در سلطنتش کشور را ستم فرا گرفته بود.

وحیدحسینی-شهرآراآنلاین، در گفت‌وگویی که متنش را در ادامه می‌بینید، با غلامرضا آذری خاکستر، پژوهشگر تاریخ معاصر و مؤلف کتاب‌هایی چون «شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد»، «در جست‌وجوی مسلمانی، زندگی و خدمات دکتر بولون» و «تاریخ پزشکی نوین مشهد»، درباره اوضاع مشهد در سال‌های آخر پادشاهی ناصرالدین شاه مقارن با کشته شدنش به دست میرزا رضا هم‌کلام شده‌ایم.ناصرالدین شاه قاجار توجه خاصی به مشهد نشان می‌داده است، چنان‌که خود شما در مقاله‌ای به مواردی چون خدمات عمرانی او در این شهر اشاره کرده‌اید. آیا دلیل این توجه را باید در باورهای مذهبی او جست یا ریشه آن در تدبیرهای حکومتی او برای مشهدی است که در آغاز سلطنتش غوغا یا به بیانی فتنه سالار را به خود دیده است؟

 

در طی نیم قرن حکومت ناصرالدین‌شاه قاجار (١٢۶۴-١٣١٣ق.) مشهد شاهد تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی مختلفی است. با مرگ محمد شاه قاجار (١٢۶۴ق.) شورش، طغیان و شرارت‌ها موجب ناامنی و بی‌ثباتی خراسان می‌شود. مقارن حکومت ناصرالدین‌شاه، حسن‌خان سالار معروف به سالار در خراسان دست به قیام می‌زند که این قیام حدود پنج سال طول می‌کشد. او با استفاده‌ از‌ نارضایتی عمومی‌ در خراسان و ضعف مـحمد شـاه(١٢۶۴-١٢۵٠) در اواخر سلطنتش، با کمک‌ گروه‌های رجال جاه‌طلب مـحلی در‌ بـرابر نـیروهای‌ دولتی قد علم کرد، تـا‌ ایـنکه‌ در‌ ١٢۶۶‌ق. دستگیر و اعدام‌ شد. همچنین در این مقطع ترکمن‌ها بارها به خراسان حمله کردند و راه‌ها را ناامن و زائران و مسافرانی را که به مشهد می‌آمدند، غارت کردند. در این ایام شرایط نامطلوبی برای شهروندان در مشهد حاکم بوده است. با تثبیت حکومت ناصرالدین شاه به مرور شاهد امنیت و اقدامات عمرانی در مشهد هستیم. وجود مرقد مطهر امام‌رضا(ع) در مشهد موجب شد تا اغلب شاهان سفرهایی زیارتی به مشهد داشته باشند. ناصرالدین شاه نیز طی دو سفر زیارتی به مشهد در سال ١٢٧۴ و ١٣٠٠ق. اقداماتی در مشهد انجام داده است. در حوزه پزشکی توجه ویژه‌ای به دارالشفای حضرتی می‌شود و میرزا جعفرخان مشیرالدوله از اولین تحصیل‌کرده‌های اروپایی به فعالیت‌های اصلاحی مبادرت کرده است. او در سال ١٢٧٩ق./ ١٨۶٢م. اقدام به ساخت دارالشفای جدید کرد. همچنین محمدحسن خان صبا معتمدالحکما در اواخر سال ١٣٠٠ق. با حکم میرزا عبدالوهاب‌خان آصف‌الدوله به ریاست مریض‌خانه دارالشفا رسید و کارهای قابل توجهی انجام داد. هم‌زمان با دومین سفر (١٣٠٠ق.) ناصرالدین‌شاه قاجار به خراسان، منع استعمال تریاک از جمله موضوعاتی است که مورد توجه شاه و هیئت همراه قرار می‌گیرد. توجه به امنیت شهری با ایجاد قراولخانه‌ها از دیگر اقدامات ناصرالدین شاه در مشهد است. در سال ١٢٩۵ق/ ١٢۵٧ش. تعداد ٣۵ قراولخانه در مشهد وجود داشته است که دو قراولخانه در ارگ مشهد بوده‌اند. همچنین ناصرالدین شاه در سال ١٣٠٢ ق. طی تلگرافی به آصف‌الدوله حکمران خراسان، دستور گذاشتن قراول در مرزها را صادر می‌کند.نکته دیگر این است که از لحاظ سیاسی و روابط خارجی کنسول‌گری‌های خارجی در مشهد تأسیس می‌شوند. کنسولگری روسیه در سال ١٨٨٩م./ ١٣٠۶ق. در مشهد گشایش یافت و پرچم روسیه در ساختمانی واقع در محله چهارباغ نصب شد. همچنین شش ماه بعد کنسولگری‌ انگلیس نیز آغاز به کار کرد و چارلز اسمت مک‌لین، به عنوان نخستین سرکنسول انگلیس، راهی مشهد شد. پس از استقرار کنسولگری‌ها شاهد فعالیت‌های سیاسی-اجتماعی سرکنسول‌ها هستیم.

 

در واپسین سال‌های سلطنت ناصرالدین شاه قاجار اوضاع سیاسی اجتماعی این شهر چگونه بوده است؟

 

همان‌گونه که اشاره شد در ابتدای حکومت ناصرالدین شاه شاهد بی ثباتی و آشوب در مشهد هستیم. در اواخر دوره قاجار به‌ویژه دهه پایانی حکومت ناصرالدین شاه آشوب و ظلم خراسان را فرا می‌گیرد. در دهه پایانی حکومت او به علت سوء‌مدیریت حاکمان خراسان شاهد تغییر و تحول بسیاری هستیم و مال‌اندوزی، تحکم و زورگویی به شدت زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده بوده است. در سال ١٣٠٩ق. نیز اعتراض مردم و علمای مشهد به امتیاز تنباکو رخ می‌دهد که از جمله مسائل قابل ذکر است و پس از مدتی فروکش می‌کند.

 

مردم مشهد در برابر عزل با تأخیر مؤید‌الدوله، حکمران نالایق خراسان، چه رفتاری از خود نشان دادند؟ آیا از آن استقبال کردند و آیا این امر تأثیری در افزایش وجاهت حکومت وقت داشت؟

در آن ایام ظلم و تعدی‌‌های مؤید‌الدوله بی‌حد‌و‌حصر بود و موجب شد تا در خراسان املاک مرغوبی به دست آورد. در شوال ١٣١١ کمبود آذوقه سبب شورش مردم مشهد شد و آشوب تمام شهر را گرفت. مردم به مغازه‌ها حمله کردند و در مخالفت با حکومت محلی به گرانی نان اعتراض کردند. در ششم صفر١٣١٢ق./ ١٢٧٣ش. شورش یک‌ماهه‌ای در مشهد رخ می‌دهد و بازار تعطیل می‌شود و بی‌نظمی شهر را فرا می‌گیرد. اعتماد السلطنه از آن با عنوان فتنه عظیم یاد کرده است. در هرصورت مجموعه اقدامات مؤید‌الدوله موجب نارضایتی عمومی مردم خراسان می‌شود، بنابراین ناصرالدین‌شاه در رمضان ١٣١٢ق. درصدد عزل او برمی‌آید. ولی تلاش‌های ملک‌التجار و افسر‌السلطنه، همسر حاکم خراسان، موجب می‌شود تا او یک سال دیگر در حکومت خراسان بماند. سرانجام ناصرالدین شاه او را در محرم سال ١٣١٣ق. عزل کرد. خراسان به‌خاطر وسعت، دوری از مرکز و ضعف حکومت مرکزی همواره با مشکل مواجه بوده است و حاکمان محلی در هریک از نواحی خراسان با فرستادن مالیات بیشتر حکومتشان را تثبیت می‌کردند. در این برهه از تاریخ تغییر حاکمان مشهد تأثیر چندانی ندارد. جامعه ملتهب شده بود و هر روز گرفتاری‌هایی به وجود می‌آمد.واکنش مردم عادی یا بزرگان مشهد به ترور ناصرالدین شاه چه بود؟متأسفانه ما از جزئیات عکس‌العمل مردم مشهد به ترور شاه اطلاعات چندانی نداریم؛ مشهد در این زمان درگیر آشوب است و هر یک از حاکمان محلی درصدد به دست آوردن قدرت اقتصادی هستند و مردم چندان جایگاهی در مطالعات تاریخ‌نگاری اجتماعی ندارند.

 

با کشته شدن ناصرالدین شاه آیا تغییری در وضعیت اقتصادی و اجتماعی یا دیگر شئون زندگی شهروندان مشهدی پدید آمد؟

مقارن ترور ناصرالدین شاه، غلامرضاخان شهاب‌الملک آصف‌الدوله شاهسون حکومت خراسان را بر عهده دارد. اقدامات آصف‌الدوله در حوزه اوقاف باعث اعتراض علمای مشهد و دستگیری میرزا زین‌العابدین سبزواری رئیس‌الطلاب شد و مردم که سوءاستفاده‌ها را می‌دیدند مخالف حکومت آصف‌الدوله بودند. او حتی یک سال پس از ترور ناصرالدین شاه در خراسان حکومت کرد و سرانجام در اواخر سال ١٣١۴ق. عزل و رکن‌الدوله به حکومت خراسان منصوب شد. قطعا کشته شدن ناصرالدین شاه در وضعیت اقتصادی شهروندان مشهد تأثیری نداشته است، زیرا عملکرد حکام خراسان موجب تشدید نارضایتی‌ها و حتی تغییر حاکمان موجب هزینه‌های بیشتر شده است. همچنین حکومت مرکزی در قبال گرفتن پول بیشتر خراسان را به دیگری واگذار می‌کرده است.

 

اسناد به جا مانده از آن زمان چقدر به این رخدادها و شخصیت‌های تأثیر‌گذار از شاه تا شاه‌شکار (میرزا رضا کرمانی) پرداخته‌اند؟

خوشبختانه درباره شخصیت و رخدادهای مهم دوره ناصرالدین شاه اسناد و منابع مهمی باقی مانده است که مطالعه هریک از این نوشته‌ها موجب می‌شود تا با وضعیت سیاسی و اقتصادی نیم قرن حکومت او و اقدامات صورت‌گرفته آشنا شویم. سفرنامه‌های ناصرالدین شاه، مجموعه مکاتبات، روزنامه خاطرات و اسناد بایگانی‌ها ما را به آگاهی از شرایط و اوضاع سیاسی مشهد در عصر ناصرالدین شاه، به‌عنوان برگی از تاریخ پر تلاطم ایران، سوق می دهد.

روزنامه شهرآرایکشنبه / ۲۱ مرداد 1397

http://shahraraonline.ir/news/85756

تحلیلی بر ساختارهای هویتی میدان در تجمعات انقلاب اسلامی (نمونۀ موردی: میدان‌شهدایِ مشهد)

تحلیلی بر ساختارهای هویتی میدان در تجمعات انقلاب اسلامی (نمونۀ موردی: میدان‌شهدایِ مشهد)

غلامرضا آذری خاکستر

چکیده

میدان‌های شهری نقشی مهم در شکل‌گیری تجمعات سیاسی و اجتماعی داشته‌اند. توسعه و مدرنیته موجب شده‌است تا ساختار فضاهای شهری ازجمله میدان‌ها به‌شکل بنیادین تغییر کند. شهرها از زمان شکل‌گیری تاکنون شاخصه‌های هویتیِ ویژه‌ای داشته‌اند که طی سالیان متمادی به‌وجود آمده‌اند؛ از اسامی خیابان‌ها گرفته تا شکل‌گیری میدان‌ها و بناها، همه نشانه‌هایی از هویت شهری‌اند. میدان‌شاه مشهد که پس‌اَز پیروزی انقلاب اسلامی به میدان‌شهدا تغییر نام پیدا کرد، ازجمله میدان‌های شهری است که از زمان ساخت تاکنون شاهد تغییرات ساختاری و هویتی فراوانی بوده‌است. برگزاری تجمعات و مراسم‌های ملی در این میدان چه قبل‌از انقلاب و چه پس‌از انقلاب سبب اهمیت ویژۀ این میدان شده‌است. ازبین‌رفتن هویت تاریخی این میدان براثر تغییرات انجام‌شده در معماری آن موجب شد تا در این مقاله به تحلیل کارکردهای هویتی این میدان و هم‌چنین مهم‌ترین وقایع تاریخی شکل‌گرفته در آن پرداخته شود.

ادامه مقاله

 

 

در جستجوی مسلمانی» زندگی و خدمات پزشک مسیحی بیمارستان امام رضا(ع)

در جستجوی مسلمانی» زندگی و خدمات پزشک مسیحی بیمارستان امام رضا(ع)

یک پژوهشگر تاریخ گفت: مطالعه زندگی شخصیت‌های علمی، همواره مورد توجه عموم مردم بوده است. حس‌کنجکاوی و پی‌بردن به راز موفقیت افراد، موجب می‌شود تا زندگی‌نامه و خاطرات جایگاه ویژه‌ای در پژوهش‌های معاصر داشته باشد. 
 
غلامرضا آذری خاکستر در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: خاطرات جمعی، رویکردهای متفاوت و مستندی راجع به هویت افراد ایجاد می‌کند. ضمن مطالعه زندگی افراد از طریق تاریخ شفاهی و اسناد باقی مانده به زوایای پنهانی از اخلاق و رفتار انسان‌ها بر می‌خوریم که از دو جنبه مورد تحلیل است.
 
وی ادامه داد: نخست؛ بخشی از زندگی انسان‌ها که در جریان محیط اجتماعی شکل گرفته، خلاقیت‌های اجتماعی در ورای آن بروز پیدا می‌کند و شخصیت واقعی افراد را در اجتماع نشان می‌دهد. نکته دوم؛ جنبه‌هایی از اخلاق و روحیات افراد که بیشتر در حول زندگی شخصی تک‌تک انسان‌ها وجود دارد. چنین به نظر می‌رسد بررسی جنبه‌های زندگی خصوصی افراد چندان مورد توجه نیست، زیرا این رفتارها در محیط‌های خیلی خصوصی از سوی انسان‌ها سر می‌زند، ولی فعالیت هریک از افراد در محیط کار و نقش آنها درتحولات اجتماعی موضوعی مهم و مورد توجه عموم محققان است. 
 
این نویسنده و پژوهشگر تصریح کرد: علم پزشکی طی فراز و فرود قرون متمادی همواره در خدمت بشریت بوده است و پزشکان بدون توجه به حد و مرزهای جغرافیای سیاسی در قالب اخلاق پزشکی فعالیت کرده‌اند. انسانیت و خدمت به خلق حد و مرز معینی ندارد. بشریت همیشه تألمات و گرفتاری‌های جسمی و روحی داشته است و خاطره خدمتگزاران خود در هر مقام و ملیت که تسلی بخش دردی از دردهای مبتلایان باشد را گرامی می‌دارد.   
 
آذری خاکستر عنوان کرد: طی نیم قرن اخیر، تاریخ شفاهی به عنوان شیوه‌ای جدید در پژوهش‌های علوم انسانی مورد توجه عموم پژوهشگران قرارگرفته است. در امتداد تاریخ شفاهی بسیاری از فعالیت‌ها و اقدامات مردم از طریق مصاحبه ثبت و ضبط می‌شود. در واقع قلمرو گسترده تاریخ شفاهی موجب شده تا هرگاه اسناد و مکتوبات پیرامون یک موضوع با سکوت مواجه شوند از ورای مصاحبه بخشی از منابع ارزنده ثبت و بازیابی‌ می‌شود. بررسی زندگی و خدمات پزشکان در تاریخ محلی موجب شده تا منابع ارزنده‌ای جهت تحقیقات دانشجویان فراهم شود.   
 
وی افزود: تجلی مهر و عطوفت درآستان هشتمین امام شیعیان موجب شده تا همواره تعدادی از پیروان دیگر ادیان‌ با تشرف به دین مبین‌اسلام به جرگه تازه مسلمانان بپیوندند.کرامات امام رضا(ع)و فرهنگ رضوی همواره جاذبه‌ای برای مکاتب مختلف بوده است.  
 
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه دکتر رُش بولون  از جمله جراحانی است که طی اقامت‌اش در شهر مشهد، خدمات ارزنده‌ای در بخش جراحی بیمارستان شاهرضا انجام داده است؛ خاطرنشان کرد: اقدامات مهم این پزشک مسیحی و مسلمان شدن وی در آستان امام مهربانی‌ها، موجب شده تا طرح تاریخ شفاهی پزشکی شهر مشهد از سال 1384 در بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی شکل بگیرد.
 
آذری خاکستر اضافه کرد: طی دو سال مصاحبه با پزشکان قدیمی شهر مشهد، اولویت مصاحبه‌ها پیرامون شخصیت دکتر بولون رئیس بخش جراحی بیمارستان امام‌رضا(ع) و اقدامات ایشان طی سال‌های 1333 تا 1348ش. در زمینه جراحی نوین بود. بنابراین؛ با تعدادی از شاگردان و کسانی که اطلاعاتی در زمینه اخلاق، اقدامات و جایگاه این جراح بلژیکی داشتند، مصاحبه انجام شد که در این کتاب مورد استناد قرار گرفته‌اند.
 
وی بیان کرد: مطالب مستندکتاب در جستجوی مسلمانی (زندگی و خدمات پزشکی دکتر بولون) بر اساس پرونده پرسنلی دکتر بولون در بایگانی بیمارستان امام‌رضا(ع) ومصاحبه با شاگردان وی شکل‌گرفته است که حدود 500 برگ سند در ارتباط با دکتر بولون بررسی و تعدادی از آنها درکتاب مورد استفاده مستقیم قرار گرفته‌اند.
 
این نویسنده و پژوهشگر گفت: مصاحبه‌های انجام شده با شاگردان و کسانی که اطلاعی از بولون داشتند پس از ویرایش در موضوعات متفاوتی مورد استناد قرارگرفته‌ است. ترکیب اسناد، تاریخ شفاهی و سایر مستندات اعم از روزنامه‌ها یا مطالب منتشر شده در وب‌سایت‌ها کمک نمود تا بخش‌هایی از زندگی این جراح تدوین شود. تلاش شده تا به‌دور از هرگونه قضاوت به موضوع مسلمانی دکتر بولون پرداخته شود. تعدد روایات، اخلاق و رفتار این پزشک مسیحی موجب شد تا مسلمان شدنش از جهات مختلفی مورد بررسی قرار گیرد.
 
آذری خاکستر تصریح کرد: کتاب «در جستجوی مسلمانی» در3 فصل تدوین و تألیف شده است. در فصل اول به تاریخچه بیمارستان شاهرضا از زمان تأسیس تا استخدام دکتر بولون پرداخته شده است. موضوعاتی همچون استخدام پزشکان و پرستاران خارجی، مدیران بیمارستان و دکتر بیانکینی به عنوان اولین پزشک مسلمان شده در آستان قدس رضوی از مباحث مطرح شده در این فصل است. 
 
وی افزود: فصل دوم با عنوان «از بلژیک تا مشهد» به جریان استخدامی دکتر بولون، قراردادها، فعالیت‌های علمی و پزشکی، خانواده و جایگاه علمی ایشان در پزشکی خراسان پرداخته است. فصل سوم کتاب اختصاص به مسلمان شدن دکتر بولون دارد. در این فصل با استناد به روایت‌های شفاهی و مصاحبه‌های انجام شده با شاگردان وی زمینه‌های مسلمانی و کراماتی‌که ایشان از امام رضا (ع) دیده‌اند و مراسم خاکسپاری و... دیده شده است.
 
این کتاب با همکاری دپارتمان تاریخ شفاهی و توسط نشر بین‌النهرین و در تیراژ هزار نسخه منتشر و در کتابفروشی‌های معتبر ارائه خواهد شد.

 

از اولین اتومبیل مشهد تا دارالشوفر پرنده: غلامرضا آذری خاکستر

از اولین اتومبیل مشهد تا دارالشوفر پرنده
نویسنده : غلامرضا آذری خاکستر
 ماجرای ورود اتومبیل به ایران، خودش حکایتی دارد که برای مرور آن باید روی تقویم تا سال 1280شمسی به عقب بازگردیم. همان حوالی که مظفرالدین شاه به اروپا رفت و در آن جا با این وسیله نقلیه آشنا شد و در اولین نظر به اتول‌های آن دوران دل بست.
 شاه قجری آن چنان محو این اتومبیل‌ها شده بود که با وجود خالی بودن خزانه کشور، از محل چند صد هزار لیره استقراضی از بانک شاهنشاهی ایران که متعلق به انگلیسی‌ها بود، دو دستگاه رنو خریداری و اولین خودروها را وارد ایران کرد.
116 سال از ورود اتومبیل به ایران می‌گذرد و حالا دیگر خیابان‌ها در قُرق این چهارچرخه‌هاست. به همین بهانه سرکی کشیدیم به گوشه و کنار تاریخ تا ببینیم معابر مشهد از چه زمانی زیرِ چرخ اتومبیل رفت:
ماجرای رسیدن اولین اتول به مشهد
ده سال پس از ورود نخستین خودرو به تهران، یعنی106سال پیش، نخستین اتومبیل وارد مشهد شد. این موضوع به‌عنوان خبری مهم مورد توجه روزنامه‌های مشهد قرار گرفت. روزنامه «نوبهار» شرح ورود نخستین اتومبیل به مشهد را در گزارشی چنین آورده است: «چند روز قبل اول صفر 1332 قمری برابر 9 دی 1292 خورشیدی مطابق 30 دسامبر 1913 میلادی یک دستگاه  اتومبیل از راه  طهران وارد مشهد شد.  این اول اتومبیلی است  که به خراسان  آمده و مقدم آن را باید محترم شمرد. زیرا شمایل میمون اتومبیل،  دلیل هیکل مقدس ماشین‌های بخاری و ترن‌های زیبنده است. می‌توانیم  امیدوار شویم که ان شاء ا...  به زودی  از همین راه، راه آهن به طرف  ما نزدیک شود. صاحب اتومبیل دکتر پوزین آلمانی  نماینده فابریک  (لوسیس- برونینگ) است. این اتومبیل  از انزلی  به رشت  و قزوین  و از آن جا به همدان و اصفهان و شیراز و کرمانشاه و عراق و طهران  سیر کرده و از طهران هم به مشهد آمده است. طول مسافرت اتومبیل از طهران  تا مشهد نوزده  روز بوده ولی حساب پیمایش راه و حرکت  اتومبیل کلاً در تمام مسافرت  42 ساعت بوده  است... اولین اتومبیلی که وارد مشهد شد حدود یک ماه توقف داشته و سپس از راه تربت و کاشمر، در میان لوت زده به کرمان رفته، از آن جا به یزد و از یزد به اصفهان و از آن جا به بغداد خواهد رفت. علی الظاهر  ماموریت  دکتر مزبور راجع به امور تجاری است... [1]»
اما بعدها با زیاد شدن تعداد خودروها، گاراژهایی در مناطق مختلف مشهد ایجاد می‌شود که محل جابه‌جایی و حمل و نقل مسافران و زائران حرم مطهر از مشهد به دیگر نقاط مختلف ایران از جمله؛ تهران، تبریز، قزوین، قم، اصفهان، افغانستان، یزد، زاهدان، بیرجند و...است.
براساس روایت‌های تاریخی، در اوایل قرن حاضر 20 گاراژ  در نقاط مختلف از جمله خارج دروازه ارگ، خیابان تهران، خیابان سفلی، بالا خیابان، فلکه جنوبی و خیابان طبرسی قرار داشت. گاراژ اطمینان، سعادت، توسلی، توکلی، نشان، وطن و حسینی از قدیمی ترین گاراژ‌های مشهد بود.[2]
 در گزارشی آمده که در سال 1312ه.ش در شهر مشهد، 153 اتومبیل شخصی و 13 اتوبوس در خیابان‌های آن دوران تردد می‌کردند.
 دارالشوفر پرنده، اولین رانندگان مشهدی را تربیت کرد
 در این میان، اندک‌اندک با افزایش شمار خودروها در شهر، علاقه مردم به آموزش رانندگی هم بیشتر می‌شود. همین بهانه‌ای فراهم می‌کند تا در سال 1304ه.ش شهر مشهد شاهد تاسیس نخستین آموزشگاه رانندگی باشد. «پرنده» نخستین آموزشگاه رانندگی مشهد است که به مشهدی‌های مشتاق، اصول فرمان‌گرفتن و کار با گاز و دنده را می‌آموزد. این آموزشگاه که احتمالاً در سال 1304ه.ش راه‌اندازی شده، به «دارالشوفر پرنده» مشهور بود.[3] در سال‌های نخست تاسیس دارالشوفر پرنده، سالی یک مرتبه از داوطلبان فن رانندگی امتحان گرفته می‌شد. ششمین دوره آن در سال 1309 انجام شده است. برخی از قوانین این آموزشگاه جالب هستند از جمله:
شاگرد پس از ورود به آموزشگاه، به فاصله 15 روز دارای معلومات و تصدیق شاگرد شوفری می‌شود و پس از دریافت تصدیق شاگرد شوفری، به فاصله 35 روز، شامل درجه سه شهری و تصدیق درجه سه خواهد شد. همچنین پس از دریافت تصدیق درجه سه، به فاصله دو ماه، دارای معلومات درجه دو شوفری شده و نایل به دریافت تصدیق درجه دو خواهد شد. پس از دریافت تصدیق درجه دو، به فاصله یک‌سال (درصورتی‌که دستِ‌کم تحصیلات شش کلاسه ابتدایی را دارا باشد)، معلومات و تصدیق درجه اول را می‌تواند دریافت کند.
معلومات درجه سه عبارت است از: راندن اتومبیل و مختصری اطلاعات مکانیک و درجه دو، راندن چهار سیستم مختلف اتومبیل‌ و قسمت‌های الکتریکی آن و درجه اول، راندن کامل و مکانیک هرگونه اتومبیل و اطلاعات فنی سایر ماشین‌آلات از قبیل موتورسیکلت و اقسام موتورهای تولید قوه، الکتروموتور و کارهای ساختمانی دستی آن‌هاست.
مظنه مشق شاگرد شوفری چند؟
هزینه‌های هر نفر برای شاگرد شوفری 10تومان و برای معلومات درجه سه 50 ‌تومان به دو قسط و درجه دو 75 تومان در سه قسط بود. جهت رفاه حال افرادی که از اطراف مشهد می‌آمدند، برایشان منزل بدون کرایه و عوارضاتی، در خود دارالشوفر تهیه شده بود. هزینه تمرین با ماشین به صورت ساعتی احتساب می‌شد و در تمرین اولیه پنج تومان و برای مشق دوم چهار تومان بود. اما در مشق سوم سه تومان اخذ می‌شد و برای هر چند مشق دیگری که ارائه می‌شد، به ازای هر جلسه دو تومان حق‌التعلیم اخذ می‌گردید.[4]
از اوایل سال 1328ه.ش یکی دیگر از آموزشگاه‌های رانندگی در خیابان بهار تاسیس شد که مجهز به شش‌دستگاه اتومبیل شامل چهاردستگاه جیپ، یک دستگاه فورد و یک دستگاه اتومبیل دوج بود. در دهه 1340 و سال‌های بعد از آن، مردم توجه بیشتری به ضرورت آموزش رانندگی و استفاده از اتومبیل برای تسهیل انجام امور و صرفه‌جویی در وقت کردند؛ به‌طوری‌که آموزشگاه‌های نعیمی، جمشید، ممتاز، آریا، کلاهی، صابر، یوسفیان،  فداچ و... هم به جمع مراکز آموزش رانندگی در مشهد اضافه شد.
  منابع
[1] روزنامه نوبهار. 26 صفر 1332 قمری. سال دوم، شماره 6، ص6
[2]  مکتب شاپور ص 185
[3] شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد 
[4] روزنامه بهار، 15 شهریور 1309: 3.
 

روایـتی‌ ساده از زندگی سید محمّد نظری‌ هـاشمی‌

روایـتی‌ ساده از زندگی

مرحوم سید محمّد نظری‌ هـاشمی‌

در محلۀ قدیمی پایین خیابان کوچه ایست به نام باغ حسن‌ خان کـه حدود70 سال پیش بعضی از منازل مسکونی‌اش وسیع و باغ‌گونه بود‌.این کوچه پراز چرگاه‌ از‌ نـهر همیشه روان میان شهر مـوسوم بـه«جویی خیابان»سهم آبداشت.آب از درون جویی به عرض یک متر سراسر کوچه را می‌پیمود و واردخانه باغ ما می‌شد و بعد از زیر دیوار‌ همسایه به بیرون می‌رفت.خیلی پیشترهاکسی با مختصر دستکاری در جوی وسط حـیاط،حوضچه‌ای برای آبتنیتابستان‌ها به وجود آورده بود.این باغ و جوی و حوپچه همۀ دنیای کودکیمرا تشکیل می‌داد و اینک در‌ پیرانه‌ سری،آن‌گاه که چشم‌هایم را می‌بندم بازهم برگ‌های روی آب را تا زیر دیوار همسایه دنبال می‌کنم.

ادامه نوشته

مسجد گوهرشاد زير چكمه‌ یک قزاق‌

مسجد گوهرشاد زير چكمه‌ یک قزاق‌
✍ آذری خاکستر

▪️پنجشنبه، 19 تيرماه 1314شيخ محمدتقی بهلول در ميان صحن مسجد گوهرشاد لحظه‌های قيام را ترسيم می‌كرد و آزرده از زور و تزوير حكومت می‌گفت و برفراز منبر صاحب‌الزمان از شرايط روزگار غوغا می‌كرد «وظيفه ما اين است كه كمرها را محكم بسته و دست از جان شسته برای جهاد دينی حاضر شويم و بكوشيم تا آيت‌الله العظمی قمی را از زندان تهران نجات دهيم ... ».
▫️خبر شروع قيام به سرعت در شهر و حوالی دوردست پيچيد، دسته دسته مردم برای پشتيبانی از راه رسيدند، صدای يا علی‌گويان زائران از پائين خيابان شنيده می‌شد. سيل جمعيت سرازير به سمت حرم مطهر و مسجد بود.
▪️همين كه آفتاب از زمين و ديوارها برطرف شد و صحن را سايه گرفت چنان جمعيتی به صحن آمدند كه جای خالی نماند، صحن كهنه و حجره‌ها و غرفه‌های اطراف صحن حتی پشت بام‌ها از مرد و زن پر شده بود.
▫️شهر مشهد در التهاب يك قيام بود، مردم هيجان‌زده اخبار متحصنين در مسجد را نجوا می‌كردند.
 مطبوعی و پاكروان سراسيمه به دنبال پايان دادن به غائله بودند. وقتی تلگرافی به تهران مخابره می‌شود با مضمون «بهلول نامی در مسجد گوهرشاد برضد حكومت قيام كرده تكليف چيست؟»
 تنها سه جمله سرنوشت اين قيام مشخص كرد «بهلول كيست؟ مسجد چيست؟ آتش بار ...».
▪️عقربه‌های ساعت نيمه‌های شب را نشان می‌داد، شهر در سكوت محض و گيج مبهوت از غرش بی‌امان گلوله‌های بی‌هدف، در انتظار سحر بود.
كوچه‌های ماتم گرفته و كبود از ناامنی روزگاری غريب حكايت می‌كرد.
مسجد مالامال از جمعيت بود. زائرانی كه گردآمده بودند تا تكبيرگويان اعتراضشان را به رضاخان اعلام كنند.
▫️ هوای دم گرفته 21تيرماه 1314، خون جاری شده از مجروحان مسجد را تشديد می‌كرد. قزاق‌ها بزن بهادرهای معركه بودند، صدای آه و ناله مسجديان در شهر پيچيده بود و گلدسته‌های حرم مظلومانه نظاره‌گر درنده خويی قزاق بودند ... .
▪️در گوشه‌ای از مسجد صدای ضجه و ناله عده‌ای از بانوان كه دوشادوش مردان حضور داشتند فضا را ملتهب كرده بود
✔️يك عده زنان داغديده
پيراهن صبر را دريده
✔️با مسجديان شده هم آواز
پس گريه و ناله كرده آغاز....
▫️طلوع خورشيد به آرامی گنبد و گلدسته‌های حرم را نوازش می‌داد، سكوت مطلق شهر را فرا گرفته بود و از نقاره‌چی‌ها خبری نبود. دسته دسته نظاميان همچون سپاهی پيروز پيكرهای نيمه جان و اجساد بازمانده از قيام را سوار بر كاميون‌ها می‌كردند.
▪️بوی باروت و خون فضای مسجد را فرا گرفته بود، آتش بارها از غرش افتاده بودند و به قول نظمیه چی ها غائله مسجد خاتمه یافت...
چند روز بعد به پاس اين جنايت عده‌ای نشان گرفتند و جمعی تبعيد يا درچوبه‌های دار راز قيام مسجد را برای هميشه مختوم كردند.
▫️هنوز هم بعد از گذشت 82سال نشانی از شهدای گمنام قيام مسجد گوهرشاد وجود ندارد ولی تمام آنچه برمتحصنين مسجد گذشته بود برای هميشه در تقويم و تاريخ ماندگار شد ...

 

اهداء جایزه دکتر حسین الهی استاد بازنشسته دانشگاه فردوسی به دانشجویان تاریخ

اهداء جایزه دکتر حسین الهی استاد بازنشسته دانشگاه فردوسی به دانشجویان تاریخ

@oralhistoryiran

به همت دکتر حسین الهی و گروه تاریخ دانشکده تاریخ دانشگاه فردوسی نخستین دوره جایزه دکتر حسین الهی برگزار می شود. دکتر حسین الهی، چهره علمی و استاد پیشکسوت گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد، با عمری فعالیت در حوزه آموزشی- پژوهشی و تلاش‌های مجدانه خود در راه ترویج و گسترش تاریخ بر آن شده‌اند تا در راستای اعتلای فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم جایزه‌ای را سالانه به دانشجویان برجسته تاریخ ایران باستان در کشور اهدا نماید.

دانشجویانی که در سال های 1393تا 1395 از رساله های کارشناسی ارشد یا دکتری خود در حوزه مطالعات تاریخ و فرهنگ ایران باستان دفاع نموده اند می توانند یک نسخه از رساله خود به همراه فایل PDF، صورت جلسه دفاعیه و مقاله یا مقالات احتمالی مستخرج از پایان نامه را حداکثر تا پایان فروردین ماه 1396 به دبیرخانه هیات امنای جایزه ارسال نمایند.

معرفی آثار برگزیده در اردیبهشت ماه 1396 همزمان با هفته آموزش در دانشگاه فردوسی برگزار می شود.

آدرس دبیرخانه: مشهد. میدان آزادی، پردیس دانشگاه فردوسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه تاریخ، کدپستی9177948883  - ایمیل:  history.dep@um.ac.ir

تلفن: 051-38806777

قلم و مصلحت در تدوین تاریخ شفاهی: غلامرضا آذری خاکستر

قلم و مصلحت در تدوین تاریخ شفاهی: غلامرضا آذری خاکستر

تاریخ شفاهی از تئوری تا عمل و تدوین، حاصل تلاش مستمر علاقه‌مندانی است که تجربیات ارزنده‌ای در این زمینه دارند. طی دو دهه اخیر، شرایط و بسترها سبب شده است تا شاهد تدوین و انتشار مجموعه‌های متعدد تاریخ شفاهی در داخل کشور باشیم. اهمیت موضوع نیز موجب شده تا یازدهمین همایش تاریخ شفاهی در نهم اسفند ماه سال جاری، به موضوع «تدوین» اختصاص داشته باشد.

گستردگی مباحث، رویکرد به نخبگان و طبقات مختلف جامعه باعث شده تاریخ شفاهی، نقش مهمی در زمینه ثبت و نحوه مشارکت توده مردم در حوادث و رویدادهای گذشته ایفا کند. عمومی کردن تاریخ شفاهی و ماهیت آن هم سبب شده تا قلمرو پژوهش‌های تاریخ شفاهی به عنوان موضوع بین رشته‌ای، مطرح و در فضای آکادمیک، مورد نظر واقع شود. هر آنچه موجب می‌شود تا به تاریخ شفاهی به عنوان شاخصه‌ای مهم نگاه کنیم، بیان قسمت‌های تاریک تاریخ از زبان شاهدان و مشارکت‌کنندگان در وقایع گذشته است.

حساسیت‌ها به‌خصوص در مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی باعث می‌شوند تحلیل و گفته‌های راویان از دیدشان و بنا بر نوع بینش و مصالح اجتماعی انعکاس پیدا کند. این موضوع، سرآغاز آسیب‌های جدی در عرصه تدوین است. یکی از مشکلات تدوین‌کنندگان خودسانسوری برخی ازمصاحبه‌شوندگان است. از یک سو مصاحبه‌شونده بنابر شرایط زمان و مصلحت خویش شروع به تحلیل و بیان علل و چرایی مسائل مطرح‌شده می‌کند و در سوی دیگر، تدوین‌کننده براساس مقتضیات سازمانی یا ملاحظه‌های عقیدتی در بازنویسی روایت، تدوین را آغاز می‌کند. در این دیدگاه، هم مصاحبه‌شونده به دور از آزادی، روایت می‌کند و هم تدوین‌کننده، آزادی کامل در نگارش و بازنویسی تاریخ شفاهی ندارد. در این ارتباط دوسویه، فضا و زمانِ مصاحبه، عنصر مهمی در ثبت و یا بیان برخی از مسائل مهم در تاریخ شفاهی است. بنابراین مصلحت ناخواسته دو طرف، ارجح‌تر بوده و قلم را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

قلم و ساختار فکری تدوین‌کننده نقش مهمی در مخاطب‌پذیریِ آثار دارد. گاه روایتی از یک فاجعه[1] و بازگویی ملالت‌ها و رنج‌هایی که مردم در مواجه با آن کشیده‌اند، موجب خلق آثار قابل توجهی شده است. در مواردی هم گفت‌وگو‌های تاریخ شفاهی و برخی از ادعاها، بدون رویکرد به اسناد سوال‌برانگیز، جای ابهام برای مطالعه‌کنندگان باقی می‌گذارند.

چگونه باید تدوین کرد و کدام الگو می‌تواند تاریخ شفاهی را از بن‌بست، رهایی بخشد؟ آیا نظریه‌پردازی در زمینه تدوین تاریخ شفاهی، راهکار مناسبی است؟ مراکز خارج از کشور چگونه تدوین می‌کنند؟ و چه استانداردهای جهانی برای تدوین تاریخ شفاهی مورد نظر است؟ پژوهشگر تاریخ شفاهی برای تدوین، چه جنبه‌هایی را مد نظر دارد؟ آیا به دنبال ثبت یک تجربه و تدوین آن برای انتقال دانش، تلاش می‌کند یا روایت یک واقعه را بدون کم‌وکاست، به مخاطب ارائه می‌دهد؟

به نظر می‌رسد اغلب تدوین‌ها و کتاب‌های منتشر شده با عنوان تاریخ شفاهی، بیشتر درحوزه‌های مطالعاتی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران با رویکرد ارزش‌های دفاع مقدس هستند و سیاست‌ مراکز موجب شده در سایر محورها پژوهش‌های تاریخ شفاهی از فقر برخوردار شوند و موضوع دانش‌افزایی و انتقال تجربه چندان کارایی نداشته و موضوعات اجتماعی و فرهنگی در حاشیه قرار گیرند. در حالی ‌که اغلب خروجی‌های تاریخ شفاهی در دنیا در محورهای اجتماعی نمود پیدا کرده‌اند.

حتی در ارائه الگوهای تدوین، کارکرد مشخصی وجود ندارد. کدام یک از آثار تاریخ شفاهی در داخل کشور به‌عنوان الگویی برای سایر تدوین‌کنندگان مورد ملاک است؟ گاهی روایت و گفتمان‌های خام تاریخ شفاهی به تنهایی و بدون توجه به قلم تدوین‌کننده قابلیت انعکاس درکتاب‌ها را ندارند، بلکه به عنوان مستندات برای تاریخ‌نگاران در آرشیوها ثبت می‌شوند. چنین به نظر می‌رسد؛ مصاحبه‌های ضبط‌شده در مرحله نخست، بدون ویرایش، با مستندسازی نارسا هستند و از حجم انبوهی برخوردارند. تدوین‌کننده در مرحله نخست با سؤالات مختلفی از بطنِ مصاحبه و نکات مبهم روبه‌روست که برای رفع ابهام آنها مصاحبه‌های تکمیلی انجام داده یا از طریق سایر مستندات اعم از اسناد، عکس و آرشیو مطبوعات مبادرت به رفع آنها می‌کند. همچنین محصولات بصری، تولیدات رادیویی، مستندات تلویزیونی و مقاله‌های نشریات می‌توانند بخشی از روایت‌های تاریخی شفاهی را بدون کم‌وکاست ارائه دهند.

کتاب‌های تاریخ شفاهی را باید جذاب‌ترین آثار قلمداد کرد، در صورتی که رمزگشای وقایع باشند و قبل از انتشار اسناد، راویان به بیان جزئیات و نانوشته‌های محرمانه از تاریخ اقدام کنند. ویژگی‌هایی همچون جذابیت موضوع، تازه و جامع بودن، افشاگری‌ها بر پایه مستندات و بیان نانوشته‌ها موجب می‌شود تا کتاب‌های تاریخ شفاهی از اهمیت برخوردار شوند و مورد توجه عموم قرار گیرند.

مطالب  را از کانال تلگرام تاریخ شفاهی پیگیری کنید

https://t.me/joinchat/AAAAAD11ATijQaH-Izi3vA

منبع: سایت تاریخ شفاهی ایران

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=6886

همایش کلات سرزمین تاریخ و طبیعت

نخستین همایش ملی آیین فتوت و فرهنگ پهلوانی

همایش فتوت و فرهنگ پهلوانی

منابع اطلاعاتی مرکز اسناد آستان قدس رضوی، روایتگر زندگی جراح مسیحی که مسلمان شد

منابع اطلاعاتی مرکز اسناد آستان قدس رضوی، روایتگر زندگی جراح مسیحی که مسلمان شد

مجموعه‌ای از منابع اطلاعاتی مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، زندگی مرحوم پروفسور رک(روش) بولون؛ جراح مسیحی بیمارستان امام رضا(ع) را روایت می‌کند. 1395/10/2 پنجشنبه به گزارش آستان‌نیوز، کارشناس واحد مطالعات اسناد وقف سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در این باره گفت: پروژه تاریخ شفاهی پروفسور روش بولون، جراح برجسته بلژیکی که 15 سال در بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع) مشغول به خدمت بود و در اواخر عمرش مشرف به اسلام شد، یکی از پروژه‌های ارزشمند بخش تاریخی شفاهی این سازمان به شمار می‌رود. غلامرضا آذری خاکستر افزود: در قالب این پروژه تاریخ شفاهی، حدود 20 ساعت مصاحبه با ده نفر از شاگردان پروفسور بولون در طول سال‌‌های 1384 تا 1385 انجام شده و مجموعه‌ای از اسناد و عکس‌های تاریخی مرتبط با این پروژه گردآوری شده است که در آرشیو مدیریت امور اسناد آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود. وی بیان کرد: دکتر حسین اسدی با اختیاراتی که از طرف آستان قدس رضوی به منظور استخدام جراح برای بیمارستان امام رضا(ع) داشت، از پروفسور بولون دعوت کرد و این جراح مسیحی از مرداد 1333، به مدت سه سال در بیمارستان امام رضا به عنوان رئیس بخش جراحی مشغول به خدمت شد. البته این قرارداد بارها تمدید شد؛ به‌طوری که او تا سال 1348، ریاست بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع) را بر عهده داشت. آذری خاکستر ادامه داد: حضور بولون در این بیمارستان از این جهت مهم و حائز اهمیت است که برای نخستین بار، جراحی نوین در خراسان شکل می‌گیرد و با توجه به امکاناتی که آستان قدس رضوی در اختیار او قرار می‌دهد، بخش جراحی بیمارستان از تجهیزات مدرنی برخوردار می‌شود و سطح خدمات آن رشد چشمگیری می‌کند. وی با اشاره به اینکه شاگردان بسیاری نزد بولون، جراحی عمومی را فرا گرفتند، اضافه کرد: او نه تنها مردی انسان‌دوست و متعهد در کارش بود، بلکه به بیماران نیازمند نیز کمک بسیار می‌کرد. حتی نصف حقوق خود از آستان قدس رضوی را صرف مداوای اقشار محروم و آسیب‌پذیر جامعه می‌کرد. این کارشناس اسناد مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی گفت: پروفسور بولون در طول خدمت خود در جوار بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع)، بارها تحت تأثیر محیط حرم مطهر رضوی و همچنین کرامات این امام همام در شفای بیماران، قرار گرفت و سرانجام در اواخر عمرش با تشرف به دین مقدس اسلام در حضور آیت‌الله فقیه سبزواری، مسلمان شد و نامش را عبدالله گذاشت. وی تصریح کرد: با تأسیس بیمارستان امام رضا(ع) در سال 1313 شمسی، آستان قدس رضوی با هدف رونق پزشکی و پیشرفت این علم، اقدام به استخدام پزشکان خارجی به‌خصوص در بخش جراحی این بیمارستان کرد و پزشکانی از کشورهای آلمان، چک و فرانسه در آن مشغول به خدمت شدند که در این میان، نام پروفسور بولون؛ جراح مسلمان بلژیکی در تاریخ پزشکی مشهد ماندگار شده است. آذری خاکستر با بیان اینکه پروفسور عبدالله بولون(متولد 1912 میلادی) بر اثر سکته قلبی در 14 مرداد 1348 فوت کرد و در ضلع شرقی آرامگاه خواجه‌ربیع مشهد به خاک سپرده شد، متذکر شد: در حال حاضر مشغول نوشتن کتابی درباره این جراح برجسته هستم که در تهیه منابع اطلاعاتی آن از منابع متنوع موجود در سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز استفاده کرده‌ام. یادآور می‌شود، پژوهشگران می‌توانند از گنجینه نفیس و کم‌نظیر اسناد مکتوب و غیرمکتوب آرشیو مدیریت امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، طبق ضوابط این سازمان با مراجعه به این مدیریت در جوار حرم مطهر رضوی بهره‌مند شوند.

http://news.aqr.ir/portal/home/?news/34052/662887/1109242/

شاهدان عینی درباره حادثه هجوم به حرم امام رضا(ع) چه گفتند؟

ساعت 17 روز 29 آبان 1357 صحن انقلاب حرم رضوی خالی از جمعیت شده بود، اما کف صحن پر بود از چادر، چارقد و کفش. به ایوان طلا هم شلیک کردند و کمانه این تیرها باعث ریختن برخی تزئینات شد، همچنین آثار زیاد گلوله روی مرمرها پیدا بود.

به گزارش ایسنا، غلامرضا آذری خاکستر،  در گفت‌وگویی، با اشاره به اینکه حرم مطهر رضوی به عنوان یکی از کانون‌های مهم انقلاب بود، اظهار کرد: مشهد به عنوان یکی از شهرهای پیشگام در وقوع انقلاب اسلامی در تاریخ معاصر به‌شمار می‌رفت.

وی گفت: سابقه مبارزاتی مردم مشهد در دوران رضا شاه به خصوص در وقایع خونین مسجد گوهرشاد نشان از جو ملتهب مشهد دارد و وقایع و رویدادهای دوره پهلوی اول و نارضایتی مردم از حکومت پهلوی پس از 15 خرداد 1342 شکل مبارزاتی جدی‌تری به خود می‌گیرد.

پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی افزود: ظرفیت‌های سیاسی شهر مشهد، وجود روحانیون و علمای مبارز و همچنین اندیشمندان روشنفکر، انجمن‌ها و کانون‌های مبارزاتی سبب شد تا حرکت‌های قابل توجهی در مخالفت با حکومت پهلوی صورت گیرد. 

وی با بیان اینکه حرم مطهر رضوی به عنوان یکی از کانون‌های مهم انقلاب مطرح است، گفت: تا جایی که حافظه تاریخی نشان می‌دهد، حرم مطهر امام رضا(ع) در سده اخیر چند مرتبه مورد تهاجم قرار گرفته است. 

آذری خاکستر افزود: در اواخر دوره قاجار روس‌های تزار گنبد حرم مطهر رضوی را بمباران کردند که این حادثه در تاریخ معاصر تحت عنوان عاشورای ثانی ثبت شده است. همچنین در تیرماه سال 1314 کشتار مسجد گوهرشاد نوعی بی‌حرمتی به اماکن متبرکه محسوب می‌شود. 

 وی بیان کرد: در سال ۵۷ با ملتهب شدن جو انقلاب و همگانی شدن مبارزه علیه حکومت پهلوی حرم مطهر رضوی به عنوان مکانی امن برای تجمع مبارزان و کانونی برای تجمعات و راهپیمایی‌های ضدحکومت بود و در واقع لابه‌لای قرآن‌ها، مفاتیح و زیارت‌نامه‌ها، محلی برای گذاشتن اعلامیه‌های انقلاب به شمار می‌رفت. 

پژوهشگر تاریخ معاصر با بیان اینکه یکی از حوادث تلخ که موجب هتک حرمت حرم شد یورش عناصر ساواک به حرم مطهر رضوی بود، تصریح کرد: ساعت 17 روز 29 آبان ۵۷ پس از برگزاری مراسم ختم یکی از کشته‌شدگان حوادث انقلاب در مدرسه عباسقلی‌خان، تعدادی از شرکت‌کنندگان این مراسم به حرم مطهر می‌آیند و اقدام به تظاهرات می‌کنند. 

وی ادامه داد: این عمل آنان با عکس‌العمل تعدادی از عناصر موافق با نظام پهلوی در صحن حرم مواجه و بین آنان درگیری صورت می‌گیرد که ماموران انتظامی برای متفرق کردن آن‌ها از گاز اشک‌آور و شلیک گلوله استفاده می‌کنند. طبق گزارش ساواک در این حادثه یک نفر در اثر اصابت گلوله پلاستیکی مجروح و سه نفر نیز به علت ضربات چوب‌دستی و پنجه بکس مجروح شدند. 

آذری خاکستر با اشاره به اینکه این حادثه موجب عکس‌العمل و اعتراض آیات عظام و روحانیون شد و به سرعت در مشهد شایع شد، افزود: طبق گزارش مردم، در جریان فوق دو نفر کشته شدند. آیت‌الله سید عبدالله شیرازی در محکومیت تعرض ماموران حکومتی به مردم در حرم رضوی اعلامیه‌ای منتشر کرد که  در این اعلامیه تیراندازی به سوی مردم و پرتاب گاز اشک‌آور توسط نظامی‌ها در اماکن حرم مطهر رضوی را محکوم کرد و روز 5 آذر ۵۷ را تعطیل سراسری اعلام کرد. 

وی گفت: همچنین حاج سیدحسن طباطبائی قمی در واکنش به هتک حرمت حرم مطهر توسط نیروهای نظامی اعلامیه‌ای منتشر می‌کند که در آن نکات قابل تاملی ذکر شده است. در بخشی از این اعلامیه آمده است، «آیا می‌دانید نظام حاکمه کنونی چه جنایت بزرگی را در این مکان مقدس مذهبی انجام داده‌ است؟ نظام ورشکسته ایران شب سی‌ام آبان ماه در مشهد مقدس به بزرگترین جنایت‌های تاریخ سیاه سیاسی خود دست زده است. جنایتی که همه مسائل و مصائب را تحتالشعاع خود قرار داد و نه شما شیعیان جهان بلکه اسلام و برادران اهل سنت ما را هم عزادار نموده‌اید...».

آذری خاکستر گفت: به دنبال حوادث اواخر آبان در مشهد، در تاریخ 3 آذر 1357 نماینده‌ دولتی از تهران به مشهد اعزام شد و نتیجه گزارش خود را چنین اعلام کرد که منزل آیت‌الله شیرازی به صورت یک مرکز تجمع و تبادل نظر درباره مسائل روز و نیز پایگاه مخالفان حکومت درآمده است، همچنین انقلابیون به دنبال حادثه تیراندازی در صحن حرم مطهر امام رضا(ع) بهانه جدیدی برای تشدید تبلیغات ضددولتی به‌دست آورده‌اند. 

  حادثه حرم مطهر رضوی، از نگاه حکومت پهلوی نیز آن قدر حائز اهمیت بود که مجبور به ایجاد تغییراتی شد. مقصران حادثه بازداشت و فرمانده لشکر خراسان و رئیس سازمان اطلاعات و امنیت خراسان تعویض شدند. حضرت امام (ره) طی اعلامیه‌ای در سوم آذر سال ۵۷ ضمن محکوم کردن این حادثه، اطاعت از رژیم را اطاعت از طاغوت و حرام دانست و به مناسبت حادثه مذکور، روز یکشنبه پنجم آذرماه را عزای عمومی اعلام کرد. 

وی با بیان اینکه در بررسی وقایع شهر مشهد در سال 1357 آنچه بیش از همه جلب نظر می‌کند اعتصاب کارکنان است، گفت: از فروردین تا بیست‌ودوم بهمن ماه حدود 25 اعتصاب ثبت شده توسط کارکنان سازمان‌ها و ادارات مختلف در شهر مشهد وجود دارد که نشان‌دهنده اهمیت اعتصاب‌ها و نقش اساسی آن در انقلاب است. 

پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: در این سال مشهد شاهد چهار موج اصلی اعتصاب است که نخستین حرکت، اعتراض کارکنان برخاسته از تشکیلات آستان قدس بود، جایی که نایب‌التولیه بادقت حوادث منتج به انقلاب را نظاره می‌کرد. در 29 خردادماه 1357 کارمندان آستان قدس رضوی با برگزاری اعتصاب، خواهان اصلاحات جدی در زمینه امور صنفی شدند. هرچند خواسته‌های کارمندان صنفی در ارتباط با مطالبات و پایه‌های حقوقی بود ولی شرایط و اتفاقات بیرون از سازمان بی‌تأثیر در این اعتصاب نبود. 

آذری خاکستر درباره مهم‌ترین علل اعتصاب کارمندان آستان قدس رضوی عنوان کرد: شرایط سیاسی جامعه و نارضایتی عمومی از حکومت، اقدامات عبدالعظیم ولیان در برخورد با کارکنان و عدم بررسی مشکلات کارمندی و وجود مشکلات عدیده در ارتباط با مسائل رفاهی از عوامل اعتصاب بود. دومین اعتصاب کارمندان آستان قدس در مهرماه رخ داد. در این زمان سراج حجازی نایب التولیه آستان قدس است. در تاریخ 23 مهرماه 1357 کارکنان آستان قدس با نوشتن طوماری و امضای آن توسط بیش از 110 نفر خواسته‌های صنفی خود را مطرح می‌کنند.

وی یادآور شد: نارضایتی علیه حکومت پهلوی در بین خدام حرم مطهر هم وجود داشته است و در مصاحبه‌هایی که با تعدادی از آن‌ها انجام شده است به نارضایتی و اقدامات مبارزاتی که علیه حکومت پهلوی داشته‌اند مفصل پرداخته‌اند. 

  حادثه 29 آبان سال 1357 و بازتاب آن موجب خشم و نفرت مردم از حکومت پهلوی شده و پس از آن شاهد راهپیمایی‌های گسترده و حضور پرشور عموم مردم در صحنه مبارزات هستیم. به طوری که در آذرماه مجسمه‌های رضا شاه و محمدرضا شاه پهلوی در میادین مشهد از بین رفته و حکومت پهلوی خشونت‌های نظامی را گسترش داده و با حمله به بخش اطفال بیمارستان امام رضا(ع) و حوادث نهم و دهم دی ماه اوج خشونت خود را با کشتار تعدادی از انقلابیون نشان می‌دهد.

http://www.isna.ir/news/95082919832/

خاطراتی از کتاب شازده حمام سرگذشت کتیرایی‌ها

کتاب شازده حمام تالیف دکتر محمد حسین پاپلی یزدی می باشد. تا کنون 4جلد از این کتاب که اختصاص به خاطرات دکتر پاپلی است منتشر شده است. بخشی از کتاب برگرفته از هفته نامه افق کویر است.

Image result for ‫پاپلییزدی‬‎

خاطراتی از کتاب شازده حمام سرگذشت کتیرایی‌ها

سرگذشت کتیرایی‌ها بخش مهمی از این کتاب را تشکیل می‌دهد. دلیلش چند چیز است. اول اینکه بخش مهمی از خاطرات جوانی من است. دوبار در سنین نوجوانی تنها، به کوه‌های کردستان سفر و با مردمی زندگی کردم که عصاره‌ای از فقر و فاقه بودند. دوم این که فکر کنم تا به حال کسی درباره زندگی عادی و روزانه این مردم مطلبی ننوشته است. سوم این که هنوز هم تعدادی از کتیرایی‌ها دوستان دوران نوجوانی مرا تشکیل می‌دهند. آخر این که زندگی بعضی از بچه‌های کتیرایی که با سعی و کوشش و تلاش، خود و خانواده خود را از فقر و فاقه نجات دادند شاید درسی باشد برای جوان‌هایی که نانشان آماده است و سستی می‌کنند.

اردیبهشت سال 1341 بود و هنوز امتحانات شروع نشده بود من هم 14 سال بیشتر نداشتم دو دستگاه اتوبوس در گاراژ آماده می‌شد تا به بافق بروند و مسافر کتیرایی بیاورند. قرار شد من هم همراه آن ها به بافق بروم. وصف جاده خاکی، شنی یزد به بافق را در جای دیگر کرده‌ام. بعد از 6-5 ساعت اتوبوس ها به بافق رسیدند. دور امام زاده از آدم سیاهی می زد. از آدم 60-50 ساله تا بچه 9-8 ساله. آدم بزرگ ها را مرد، نوجوان ها را نیم مرد و بچه ها را ثلثه مرد می گفتند.

ادامه نوشته

همایش ملی تدوین در تاریخ شفاهی

فراخوان مقاله

همایش ملی تدوین در تاریخ شفاهی (2)

(نشست یازدهم تاریخ شفاهی)

در ادامه سلسله نشستها و کارگاههای تخصصی تاریخ شفاهی و به منظور توسعه مباحث نظری و کاربردی تاریخ شفاهی در عرصه تدوین، پژوهشکده اسناد در نظر دارد با مشارکت انجمن تاریخ شفاهی ایران و همکاری ‏انجمن ایرانی تاریخ، انجمن زنان پژوهشگر تاریخ، انجمن تاریخ محلی ایران و مراکز و انجمن‌های علمی-آموزشی، همایش ملی تاریخ شفاهی با محوریت تدوین را در هشتم اسفند ماه سال جاری (1395) برگزار کند.

از صاحب‌نظران، مورخان، پژوهشگران، استادان دانشگاه­ها و علاقمندان به مسائل «تاريخ شفاهي» دعوت مي­شود مقالات خود را در زمينة محورهای ذیل به دبيرخانه همايش ارسال دارند:

1-       نقش منابع شفاهي در تاريخنگاري معاصر؛

2-       جغرافیای پیش مطالعه و تنظیم بسته پرسشی در تدوین؛

3-       مصاحبه‌گر و نقشه اجرایی تدوین؛

4-       نقد و بررسي اطلاعات حاصل از مصاحبه؛

5-       ويراستاري متون مصاحبه­؛

6-       سبک‌ها و گونه شناسی تدوین.؛

7-       جایگاه تدوینگر در بازنشر منابع تاریخ شفاهی؛

8-       سامان دهی و گویا سازی منابع مصاحبه؛

9-       نشر منابع تاریخ شفاهی؛

10-   اسناد محلی و تدوین در تاریخ شفاهی منطقه‌ای؛

11-   ساز و کار تدوین در تاریخ شفاهی عکس و فیلم؛

12-   نظام حقوقی در تدوین؛

13-   ساير موضوعات مرتبط با تدوین در تاريخ شفاهي.

 

شايان توجه است كه مقالات برگزيده شده در كارگروه علمي همايش، به صورت مجموعه مقالات چاپ و منتشر خواهد شد و از ارايه كنندگان مقالات برتر تقدير به عمل خواهد آمد.

 

ارسال مقاله:

لطفاً مقاله‌ها در قالب فايل word 2007 ،  تا 15 دی به نشاني پيام نگار ):a2a@nlai.ir ارسال شود.

مشخصات نويسنده/نويسندگان، وضعیت شغلی/سمت، پيام نگار و شمارة تلفن، همراه مقاله ارسال شود.

نشاني دبيرخانة همايش:

تهران، بزرگراه حقاني، نبش خيابان كوشا، سازمان اسناد و كتابخانة ملي جمهوري اسلامي ايران، ساختمان آرشيو ملي ايران (گنجينة اسناد)، پژوهشکده اسناد، دورنگار: 26402977، پيام نگار: a2a@nlai.ir

 

شناسایی اولین‌های شهر مشهد با استفاده از خاطرات و تاریخ شفاهی

در قالب اثری مکتوب صورت گرفت

شناسایی اولین‌های شهر مشهد با استفاده از خاطرات و تاریخ شفاهی

علی نجف‌زاده

15 شهريور 1395

مشهد به ‌عنوان کلان‌شهری مذهبی که سالیانه پذیرای هزاران زائر از سراسر جهان اسلام است، دارای شاخصه‌های هویتی متعددی است که عدم توجه به هر یک از آنها موجب نادیده گرفتن تاریخ شهری و فراموشی بخشی از آن می‌شود. اما در چند سال گذشته توجه مشهد پژوهان به تاریخ معاصر موجب شده تا شاهد انتشار کتاب‌هایی با رویکرد تاریخ معاصر مشهد باشیم. قطعاً انتشار کتاب‌ها و معرفی میراث معنوی شهر مشهد که از سوی سازمان جهانی آیسیسکو در سال 2017 به‌عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام نامگذاری شده است، توقعات را دوچندان نموده و ظرفیت‌های فرهنگی این شهر را برجسته خواهد کرد. بنابراین نگارش و انتشار کتاب‌هایی که به ابعاد تاریخی و فرهنگی این شهر بپردازند و معرفی ظرفیت‌ها، می‌تواند گام مهمی تلقی شود.

 http://www.oral-history.ir/?page=post&id=6571

ادامه نوشته

شناسایی و معرفی اولین های شهر مشهد

نگاهی به کتابی که اولین‌های شهر را شناسایی و معرفی کرده است

نخستین‌های مشهد

اول همین هفته بود که کتاب «شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد» منتشر شد؛ کتاب مصوری که تالیف غلامرضا آذری‌خاکستر، یکی از پژوهشگران و محققان منطقه ماست و تلاش کرده برخی از اولین‌های شهرمان را در حوزه‌های مختلف گردآوری و معرفی کند. چاپ این کتاب، بهانه‌ای شد برای گفتگو با این کارشناس مرکز اسناد آستان قدس رضوی و همچنین ذکر برخی از اولین‌های مشهد.

 

نخستین مدرسه پسرانه

نخستین حرکت برای تأسیس مدرسه جدید را در مشهد، میرزا‌حسن رشدیه شروع کرد. او در سال‌1305ق بعد‌از اینکه علمای متعصب تبریز برای چندمین‌بار مدرسه او را غارت کردند، به مشهد آمد و این‌بار تلاش کرد تا در این شهر مدرسه‌ای جدید راه‌اندازی کند. رشدیه در مشهد مدرسه‌ای بزرگ دایر کرد اما هنگامی‌که از تبریز شرح رخدادها به ناآگاهان مشهد رسید، اوباش و عوام ریختند و مدرسه رشدیه را غارت و خود او را نیز مصدوم کردند و دستش را شکستند. حاکم و صاحب‌دیوان مشهد از رشدیه دلجویی و زمینه مداوایش را فراهم کرد و او را روانه شهرش ساخت. از نام مدرسه‌ای که رشدیه در مشهد تأسیس کرد، هیچ اطلاعاتی در دست نیست. بعد‌از تلاش رشدیه، گروهی بر آن شدند تا راه او را ادامه دهند که از پیشگامان این امر می‌توان به شیخ‌محمدعلی مدیر (مدیریان) و حاج‌اسدا... خامنه‌ای اشاره کرد.

مدرسه «همت» را می‌توان اولین مدرسه جدید مشهد برشمرد که در سال1312ق، به اهتمام شیخ‌محمدعلی مدیر در صحن عتیق آستان قدس رضوی برپا شد. این مدرسه هرچند شکل و سامان مدارس جدید را نداشت، به‌سبب مواد درسی جدید که در این صحن تدریس می‌شد، آن را اولین مدرسه جدید خوانده‌اند. در سالنامه دبیرستان شاهرضا (1314-1313 ه ش) از مدرسه‌ای به نام رضوی یاده شده که کلاس‌هایش در همان صحن تشکیل می‌شده و این احتمال را تقویت می‌کند که هر دو در‌حقیقت یک مدرسه باشند. 

ادامه نوشته

شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد

نویسنده کتاب مطرح کرد
«شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد» حاوی نگاه نکته‌بين به بخشي از اجتماع
فرهنگي و هنري  16:2:27

1395/06/07

نویسنده کتاب شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد با بیان اینکه توجه به اولين‌هاي شهر مشهد، نگاه نکته‌بين به بخشي از اجتماع است، خاطرنشان کرد: این نگاه با ايجاد موسسات و يا کارهاي زيربنايي و جديد نقش موثري در ابعاد مدني اجتماع داشته‌اند.
 غلامرضا آذری خاکستر در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه خراسان، با بیان اینکه ازاين‌رو شناخت و معرفي اين گروه و يا اين موسسات و ديگر مواردي که در موضوع اولين‌ها قابل بررسي است، مي‌تواند گوشه‌اي از تاريخ اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و صنعتي مشهد را نمايان سازد، اظهار کرد: پژوهش در موضوع اولين‌هاي شهر مشهد مي‌تواند گامي مهم در جهت شناساندن هويت شهر مذهبي مشهد باشد. براي مردم مهم است بدانند اولين‌هاي شهر مشهد چه کساني هستند و چگونه شکل گرفته‌اند. مساله‌اي که در ارتباط با اول و اولين وجود دارد، تفاوت اين دو مفهوم است. در واقع اين پژوهش درصدد معرفي نفرات اول نيست، بلکه به معرفي اولين‌ها مي‌پردازد.
 وی ادامه داد: اولين‌ها هميشه اولين مي‌مانند ولي اول بودن مقطعي و زودگذر است. اين تفاوت‌ها موجب شده است تا پيرامون اولين‌ها کتاب‌ها و تحقيقات مستقلي انجام شود.
 آذری خاکستر تاکید کرد: اولين‌هاي هر شهر تاثيراتي در ساختار مدني آن جامعه هم دارند. به ‌طوري‌ که اين تاثيرات برخي مواقع موجب تحولي عظيم شده است. در هر جامعه‌اي نخبگان نقش موثري در تغيير و تحولات دارند و گاهي اين نخبگان جزو اولين‌ها محسوب مي‌شوند. 
 نویسنده کتاب شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد اضافه کرد: به ‌هر حال وقتي صحبت از اولين‌ها مي‌شود، بيشتر جنبه‌هاي ارزشي اين موضوع مد نظر است و هميشه «اول بودن» يا مساله اولين، نوعي رقابت مثبت را در ذهن تداعي مي‌کند.
 وی با اشاره به تفاوت‌ دیدگاه‌ها در مورد مفهوم اول بودن، عنوان کرد: نگاه جوامع به اولين‌ها متفاوت است. بعضي مواقع اولين‌ها مشکلاتي داشته‌اند و مسایل فراواني را تحمل ‌کرده‌اند؛ به ‌ويژه اگر اين اولين بودن در زمينه تکنولوژي يا صنعت باشد، اين مساله بيشتر قابل تامل و بررسي است.
 نویسنده کتاب شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد با اشاره به نگارش این کتاب و موضوعات برجسته آن گفت: کتاب شناسايي و معرفي اولين‌هاي شهر مشهد درصدد است تا به شناسايي شماري از رويدادها و اشخاصي که نقشي در مسائل و تحولات جديد داشته‌اند، بپردازد. 
 آذر خاکستر افزود: با توجه به اينکه تقريبا تحولات صورت گرفته در جامعه مشهد از اواخر دوره قاجار بوده است، بنابراين محدوده زماني کتاب بيشتر از اواخر دوره قاجار تا پيش از سال 1357 را دربر مي‌گيرد. البته موارد متعددي نيز پيش و پس از محدوده زماني ياد شده مورد بررسي قرار گرفته‌اند. 
 وی با بیان اینکه بايد اذعان کرد اين کتاب فقط بخشي از اولين‌هاي شهر مشهد را شامل مي‌شود، اظهار کرد: بسياري از موضوعات وجود دارد که فرصت معرفي آن‌ها در اين کتاب مهيا نشد. همچنين بيشتر تلاش شده تا به مسائل فرهنگي پرداخته شود زيرا تمام تحولات، در بستر مسائل علمي و فرهنگي نضج مي‌گيرند.
 این نویسنده مشهدی بیان کرد: مطالب کتاب در 15 فصل تدوين و نگارش شده است. در فصل اول به مسائل آموزشي و فرهنگي در محورهايي چون تاسيس اولين مدارس پرداخته شده است. فصل دوم کتاب اختصاص به اولين‌هاي دانشگاه و در فصل سوم در زمينه اولين‌هاي مطبوعات مشهد مطالبي نوشته شده است. 
 آذری خاکستر ادامه داد: اولين‌هاي راديو، سينما، پزشکي، دولت‌هاي بيگانه، امور ورزشي و انقلاب اسلامي مطالب بخش‌هاي چهارم تا دهم تشکيل مي‌دهند. همچنين عملکرد شهرداري در زمينه اولين‌ها، حرم مطهر، امکانات شهري، و صنعت ديگر فصول کتاب تشکيل مي‌دهند. در فصل پانزدهم تعدادي از اولين‌هاي شهر مشهد در موضوعات متنوع تنظيم و نگارش شده است. 
 نویسنده کتاب شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد تاکید کرد: در واقع کتاب شناسايي و معرفي اولين‌هاي شهر مشهد تلاشي اندک در جهت تقدير ازنخستين کساني است که در راه مدنيت و توسعه شهر مشهد قدم‌هايي برداشته‌اند.
 کتاب شناسایی و معرفی اولین‌های شهر مشهد توسط انتشارات مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد در تیراژ 1000 نسخه در 365 صفحه مصور و با قیمت 25 هزار تومان در شهریور ماه 1395 منتشر شد.
http://khorasan.isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=98645

فریاد در تاکستان

فریاد در تاکستان

 

«فریاد در تاکستان» اولین کتابی است که به گزیده ای از خاطرات اسطوره پزشکی ایران مرحوم دکتر مرتضی شیخ می پردازد. این کتاب به قلم محمد خسروی راد و از سوی انتشارات عیدگاه منتشر شده است. خسروی راد در مقدمه این کتاب می نویسد:

زمانی که باید مقدمه ای برای این کتاب می نوشتم، بی اختیار یاد این جملات افتادم: (من پنجاه سال است که دارم اسلام می خوانم. بگذار خلاصه اش را برایت بگویم، واجبات را انجام بده، به جای مستحبات تا می توانی به کار مردم برس، کار مردم راه راه بینداز. اگر قیامت کسی از تو سال کرد بگو که: فاضل گفته بود. ٖ«از وصایای مرحوم آیت اله العظمی فاضل لنکرانی»)

حس کردم خلاصه و چکیده وجود و عملکرد و منش مرحوم دکتر مرتضی شیخ، ٖ«کار مردم را راه انداختن» و «خدمت به خلق خداست».

نمی دانم دکتر شیخ در زمان حیات، شخصاً به چنین درک و دریافتی رسیده بود یا از سوی عالِم و حکیمی چنین توصیه ای شنیده بود یا از راه مطالعاتی که داشت به چنین باوری دست یافته بود. چندان هم مهم نیست.دکتر از هر طریقی به این درک و شهود رسیده، رسیده باشد؛ مهم آن است که در تمام عمر و همه آنات زندگی اش به این فهم و دانسته عمل کرده. سرتاسر این کتاب نشانه های عملی و مصداقهای عینی «کار مردم را راه انداختن» و «خدمت به خلق خداست»...

«فریاد در تاکستان» به قلم «محمد خسروی راد»، در 144 صفحه و 3000 نسخه در سال ۹۵ باقیمت 8000 تومان، از سوی نشر عیدگاه، روانه بازار کتاب شده است

تاریخ شفاهی زنان قابله

تاریخ شفاهی زنان قابله

دکتر افسانه نجم‌آبادی پژوهشگر و استاد دانشگاه هاروارد در روز شنبه 24 خرداد 1393 از بخش‌های مختلف مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی بازدید کرد، وی در همین روز کارگاهی با عنوان خاطره نویسی و تاریخ شفاهی با محوریت خاطرات شازده حمام از دکتر پاپلی یزدی برگزار کرد. دکتر نجم‌آبادی در گفتگویی با روزنامه اعتماد گفت:

سه مقوله اصلی که در تاریخ‌نگاری با آن سروکار داریم نوشتنی‌ها، شنیدنی‌ها و دیدنی‌ها هستند. اما برخی تنها به مکتوبات وابسته‌اند. چنان که گویی انسان‌ها در گذشته فقط می‌نوشته‌اند. ما به دليل اينكه بسیاری از دانش‌‌ها به صورت مكتوب در نيامده است و با نقل سینه به سینه به ما رسیده قبول نمی کنیم و با شك و ترديد به آن مي‌نگريم.  به‌طور مثال قابلگي يكي از حرفه‌هايي بود كه معمولا از مادر به دختر آموخته مي‌شد، يعني تا زماني كه دانشسراي عالي، رشته مامايي را تاسيس كرد، كسي اين مهارت را در جايي آموزش نمي‌داد و تنها از طريق تجربه اين دانش ‌آموخته مي‌شد. الان اگر بخواهيم تاريخ قابلگي تا پيش از تبديل آن به يك رشته دانشگاهي را بنويسيم، تنها راه اين است كه پاي صحبت زناني بنشينيم كه خودشان و مادرشان و مادربزرگ‌هاي‌شان قابله بودند و نسل اندر نسل اين مهارت منتقل شده است.

اتفاقا در يكي از سفرهاي تحقيقي متوجه تاريخ شفاهي بسيار منظم و سازماندهي‌شده‌اي در مركز اسناد آستان قدس رضوي شده‌ايم. البته ممكن است در جاهاي ديگر نيز در ايران چنين كرده باشند. اما يكي از موضوعاتي كه در مجموعه تاريخ شفاهي آستان قدس به آن توجه شده، مساله زنان قابله است.

روزنامه اعتماد چهارشنبه 12 خرداد 95 شماره 3541 ص 10، نخبه‌گرايي و دولت‌مداري آفت تاريخ‌نگاري است، محسن آزموده.

تاریخ پزشکی نوین مشهد

در دوره قاجار با اعزام دانشجویان به خارج از کشور، بازگشت فارغ‌التحصیلان پزشکی به مشهد و تأسیس بیمارستان‌های روسیه،‌ انگلیس، آمریکا، منتصریه، شاهرضا و پس‌ازآن با ایجاد آموزشگاه عالی بهداشت، زمینه‌های رویکرد به پزشکی نوین در شهر مشهد به وجود آمده است. فعّالیّت درمانگاه کنسول‌گری روسیه و انگلیس در مشهد موجب شده تا رقابتی در زمینه مداوای بیماران در این درمانگاه‌ها وجود داشته باشد. بررسی و تحلیل گزارش‌های منتشرشده از کارمندان کنسول‌گری انگلیس در ارتباط با بیماری‌ها و تکاپوهای پزشکی نشان می‌دهد، هرگونه رویداد دراین زمینه، برای آن‌ها مهم بوده و هرکدام، با ارائه خدمات پزشکی در نقاط گوناگون تلاش ‌کرده‌اند تا از نفوذ بیشتر یک‌دیگر جلوگیری کنند.
کتاب تاریخ پزشکی نوین مشهد در پنج فصل و 282 صفحه توسط غلامرضا آذری خاکستر تالیف ‌شده است. این کتاب در خردادماه 1395 توسط انتشارات معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی چاپ و منتشر شده است.

بقایای جنگ جهانی دوم در شهرستان سرخس

 

بقایای جنگ جهانی دوم در شهرستان سرخس

oralhistori@

به گزارش خبرنگار نسیم سرخس، پس از گذشت حدود ۷۵ سال از جنگ جهانی دوم، پایگاه خبری تحلیلی نسیم سرخس تصاویر بقایای این جنگ در شهرستان مرزی سرخس را برای اولین بار منتشر کرد.

این تصاویر مربوط به سنگرها و مواضع پدافندی ایران در منطقه شورلق سرخس است که این مواضع باعث شده در زمان جنگ جهانی دوم حرکت نیروهای متجاوز اتحاد شوروی به سمت مزدوران و مشهد را برای چند ساعت به تاخیر بیاندازد.

در کتاب «سرزمین و مردم مرزداران و مزداوند» به قلم «علی اصغر نامی» درباره این مواضع پدافندی آمده است: «سالخوردگان از مشاهدات آن روزهای خود می گویند که در شهریور ۱۳۲۰ش. شخصی به نام ستوان پروانه رئیس پاسگاه ژاندارمری مزدوران بود. در آن هنگام مواضع پدافندی لشکر خراسان در سه موضع بغبغو، آق دربند و شورلق قرار داشت که وی با نیروی محدودی که در اختیار داشت در موضع پدافندی شورلق مقاومت کرده و حرکت نیروهای متجاوز اتحاد شوروی به سمت مزدوران و مشهد را برای چند ساعت به تاخیر انداخت. آنگاه با مشاهده سرازیر شدن نیروهای شوروی به سمت مزدوران، بر پشت بام رفته و اهالی مزدوران را به تخلیه منازل و پنهان شدن در خارج از آبادی فرخوانده است. تا اینکه پس از گذشت چند روز تعدادی سواره نظام روس به کمک مترجمی که همراه آنان بود به مردم اطمینان خاطر دادند که به روستا بازگردند و خطری متوجه آنان نخواهد شد و حتی با باز کردن در انبار آستان قدس گندم ها را هم به مردم آبادی تحویل دادند.»

بر فراز خلیج فارس

بر فراز خلیج فارس

oralhistori@

در خانواده ما خواندن کتاب داستان، روزنامه و مجله و گوش دادن به رادیو، ممنوع بود.... پدرم به ما توصیه می کرد که هنگام عبور از فلان خیابان، باید مواظب باشیم که از پیاده رو آن طرفی که تئاتری در آنجا بود، عبور نکنیم تا به گناه آلوده نشویم....

خانه ما، در کوچه تپه خاک در محله عیدگاه مشهد قرار داشت. این خانه که نسبت به خانه های اطرافش بزرگ تر بود، همیشه مثل یک حسینیه، مجلسی در خود داشت.....

محسن نجات حسینی متولد سال 1323 در مشهد است. او دارای فوق‌لیسانس مهندسی شیمی از دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران در سال 1349 است و تحصیل خود را در سوئد و در تخصص فیزیک پرتوهای یون‌ساز در سال 1360 پی گرفته است. محسن نجات حسینی از اعضای اولیهٔ سازمان مجاهدین خلق ایران است که در سال 1349 هم‌زمان با فارغ‌التحصیلی از دانشکدهٔ فنی با مأموریت از سوی سازمان مجاهدین برای گذراندن دوران عملیات چریکی از ایران خارج شد. وی تا سال 1355 با سازمان مزبور همکاری می‌کرد. گزارشی از رویدادها و تجربیات وی در این دوران، در کتاب «بر فراز خلیج فارس»، منتشر شده است.

کانال تلگرام تاریخ شفاهی

سلام و احترام

دوستان عزیز مطالب تاریخ شفاهی را از طریق کانال تلگرام به آدرس زیر پیگیری نمایید.

https://t.me/joinchat/AAAAAD11ATijQaH-Izi3vA

 

oralhistoryiran@ 

oralhistoryiran@                                       ارتباط با ما oralh@

صداهایی از چرنوبیل: تاریخ شفاهی یک فاجعه‌ی اتمی

صداهایی از چرنوبیل: تاریخ شفاهی یک فاجعه‌ی اتمی

سوتلانا آلکسیویچ( -1948)، نویسنده و روزنامه‌نگار بلاروسی برنده نوبل ادبیات 2015 است.

زمانی که نام وی به عنوان برنده‌ نوبل ادبیات ۲۰۱۵ اعلام شد، خیلی‌ها تعجب کردند. این نخستین‌بار بود که جایزه به یک «ناداستان‌نویس» می‌رسید.

«صداهایی از چرنوبیل» نمونه‌ خوبی است از مستندنگاری برای ثبت وقایعی که ابعادی بزرگ،‌ انسانی و مهیب دارند.

صداهایی از چرنوبیل: تاریخ شفاهی یک فاجعه‌ی اتمی

آلکسیویچ با زبانی موجز و توصیفاتی دقیق و به اندازه، قدرت انحصاری زمان را می‌شکند.‌ دست خوانندگانش را می‌گیرد و از لحظه‌ حال، از موقعیتی امن، به سال‌های دور و‌ به فاجعه‌ای بزرگ می‌برد.‌ آنقدر که اگر خواننده‌اش در سکوت خانه‌ای گرم و امن روی صندلی راحتی نشسته باشد ناگهان خود را لابه‌لای تشعشعات اتمیِ چرنوبیلِ سی‌سال پیش می‌بیند. جایی که راویانش قرار است از حس‌های عمیق انسانی‌ای بگویند که از سر گذرانده‌اند، از همه‌ آن رنج‌ها و دلیری‌ها.

این روایت، ناگزیر توصیف‌های دلخراشی از واقعه دارد.

در بخشی از کتاب به نقل از نادِژدا پتروونا ویگوفسکایا، مهاجر از شهر پریپیات می‌خوانیم:

«حادثه جمعه شب اتفاق افتاد. صبح هیچ‌کس از هیچ چیز خبر نداشت. من پسرم را به مدرسه فرستادم. شوهرم به سلمانی رفت. خودم مشغول درست کردن ناهار شدم. شوهرم خیلی زود برگشت… برگشت و گفت: «یک‌چیزی شبیه به آتش‌سوزی در نیروگاه اتفاق افتاده. دستور: رادیو خاموش نشود.» این یک آتش‌سوزی معمولی نبود، بلکه چیزی بود شبیه به تابش نور. زیبا بود. در سینما هم چیزی مشابه آن ندیده بودم. آن شب همه در بالکن‌ها جمع شده بودند. هرکس بالکن نداشت، می‌رفت به خانة دوستانش. خانه ما طبقه‌ نهم بود و دید عالی داشتیم. فاصله‌ی مستقیم‌مان سه کیلومتری می‌شد. بچه‌ها را بیرون می‌آوردند و روی دست می‌گرفتند: «نگاه کن! یادت بماند!» و این‌ها همه کسانی بودند که در راکتور کار می‌کردند: مهندسان، کارگران… معلمان فیزیک هم بودند… در غباری سیاه می‌ایستادند… حرف می‌زدند… نفس می‌کشیدند… تماشا می‌کردند… بعضی‌ها از فاصله‌های چندده‌کیلومتری با ماشین و دوچرخه می‌آمدند که تماشا کنند. ما نمی‌دانستیم مرگ ممکن استاین‌قدر زیبا باشد. من تمام شب نخوابیدم. ساعت هشت صبح نظامیانی با ماسک‌های ضدگاز در خیابان‌ها در حرکت بودند. هنگامی که سربازان و ادوات جنگی را در خیابان‌ها دیدیم، نترسیدیم، بلکه برعکس، آرامش پیدا کردیم. حالا که ارتش به کمک‌مان آمده، همه چیز درست خواهد شد. ما هنوز درکی از آن نداشتیم که اتم صلح‌آمیز هم می‌تواند مرگبار باشد و از این که انسان در برابر قوانین فیزیک ناتوان است».

http://taaghche.ir

«تاریخ شفاهی» منصور اوجی اجازه انتشار یافت

منصور اوجی

 

منصور اوجی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: کتاب تاریخ شفاهی زندگی و ادبیات من با عنوان «تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران» مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را دریافت کرده است و تا پایان امسال از سوی انتشارات ابتکار نو منتشر می‌شود.
 
وی افزود: دبیر مجموعه «تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران» محمدهاشم اکبریانی است و گفت‌وگو با من و نوشتن این جلد بر عهده عبدالرحمان مجاهد نقی بوده‌است.
 
شاعر مجموعه شعر «کوتاه مثل آه» ادامه داد: این کتاب 300 صفحه‌ای پیش از این‌ مدت‌ها در وزارت ارشاد منتظر اخذ مجوز بود و چاپ نمی‌شد. نویسنده کتاب گفت‌وگویی مفصل و طولانی با من انجام داده است که از زمان کودکی‌ام تا امروز را دربرمی‌گیرد.
 
این شاعر توضیح داد: در کتاب «تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران» به همه اتفاقاتی که از دوران دانشجویی‌ام تا سال‌های جوانی و میان‌سالی و حال حاضر رخ‌داده اشاره‌کرده‌ام و از نحوه آشنایی با شاعران و نویسندگان و هنرمندان سخن‌ها گفته‌ام. پیش از کتاب من از مجموعه تاریخ شفاهی کتاب‌هایی مانند لیلی گلستان، محمدعلی سپانلو، هوشنگ گلشیری و مهدی غبرایی منتشر شده‌اند.
 
منصور اوجی متولد شیراز، فارغ‌التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی از دانشسرای عالی تهران است. اوجی همچنین کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی را در دانشگاه شیراز گذرانده و طی 50 سال این رشته‌ها را در مرکز تربیت معلم و دانشگاه تدریس کرده است.
 
«باغ شب»، «خواب درخت و تنهایی زمین»، «شهر خسته»، «برگزیده اشعار»، «این سوسن است که می‌خواند»، «مرغ سحر»، «صدای همیشه»، «شعرهایی به کوتاهی عمر»، «حالی است مرا»، «کوتاه مثل آه»، «خوشا تولد و پرواز»، «گنجشک‌ها و کلاغ‌ها» و «دفتر گمشده» نام برخی کتاب‌های اوست.

نخستین شماره دو فصلنامه «تاریخ شفاهی» به چاپ رسید

 

نخستین شماره دو فصلنامه «تاریخ شفاهی» به چاپ رسید

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛غلامرضا عزیزی، مدیر پژوهشکده اسناد آرشیو ملی درباره انتشار نخستین شماره دو فصلنامه علمی تخصصی «تاریخ شفاهی» گفت: این شماره از دوفصلنامه «تاریخ شفاهی» که در حیطه تاریخ شفاهی منتشر می‌شود حاوی چهار بخش «مقالات»، «نقد و معرفی كتاب»، «گزارش» و «مصاحبه‌ها» است.
وی افزود: در بخش «مقالات» چهار مطلب با نام «تاریخچه تاریخ شفاهی» نوشته ربكا شارپلس، ترجمه فرحناز اسماعيل‌بيگی، «روش‌شناسی تحليل مكالمه، تحلیل گفتمان و اعتبار‌یابی در تاریخ شفاهی» از فایزه توکلی، «نقش دانشگاه‌ها در تاریخ شفاهی» تالیف مشترک محسن کاظمی و دکتر هوشنگ خسروبیگی و «تاريخ شفاهي مجلس ضرورت امروز نياز فردا » اثر دکتر ابوالفضل حسن‌آبادی گنجانده شده است.
این مدیر پژوهشکده اسناد آرشیو ملی ادامه داد: «بخش نقد و معرفی كتاب» خود حاوی سه قسمت است. نقد و بررسی کتاب: «آیندگان و روندگان» نوشته مرتضی رسولی‌پور، معرفی کتاب: «تاریخ‌شفاهی نمایش در ایران» از محمد محمدی‌نیا و رونمایی کتاب: «پُرسمانِ یاد؛ گفتارهایی درباب خاطره‌نگاری و خاطره‌نویسی؛ ...» گزارشی از فرانک جمشیدی.
عزیزی بیان کرد: سومین بخش به گزارش ميزگرد تخصصی «نقش تاريخ شفاهي در توسعه تاريخ اجتماعي» اختصاص یافته است. همچنین در آخرین بخش که مختص مصاحبه‌هاست دو مصاحبه «اهميت و جايگاه تاريخ در گفت‌وگو با دكتر رضا شعبانی» از سوی دکتر عمادالدین فیاضی و «در مكتب عدل: مصاحبه با دكتر يحيی عدل پدر جراحي نوين ايران» به کوشش دکتر سهیلا صفری آمده است.
وی درباره هدف از انتشار این دو فصلنامه علمی تخصصی «تاریخ شفاهی» اظهار کرد: این دوفصلنامه با هدف کمک به ارتقا و تعمیق سطح دانش در زمینه تاریخ شفاهی و هم‌افزایی بین علاقه‌مندان حوزه تاریخ شفاهی منتشر می‌شود.
این پژوهشگر اسناد به محورهای مقاله‌ها نیز اشاره کرد و گفت: «مبانی نظری و عملی تاریخ شفاهی»، «روش‌شناسی و روش تحقیق در تاریخ شفاهی»، «تاریخ شفاهیِ موضوعات مهم تاریخ معاصر ایران»، «سهم تاریخ شفاهی در پژوهش‌های تاریخ معاصر»، «تاریخ شفاهی و انقلاب اسلامی»، «گرایش‌های جدید در مطالعات تاریخ شفاهی»، «نقد و بررسی کتب منتشرشده در تاریخ شفاهی»، «معرفی نشریات حوزه تاریخ شفاهی»، «آسیب‌شناسی تاریخ شفاهی» و «گزارش همایش‌ها و نشست‌های تخصصی» محور مقاله‌هایی است که دوفصلنامه به آن می‌پردازد.

http://farhangemrooz.com/news/42047

«تاریخ شفاهی ایران» سراغ گروهک سربداران جنگل می رود

«تاریخ شفاهی ایران» سراغ گروهک سربداران جنگل می رود

«تاریخ شفاهی ایران» سراغ گروهک سربداران جنگل می رود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سیما: سیدمهدی مویدی، تهیه‌کننده مجموعه «تاریخ شفاهی ایران» در این زمینه توضیح داد: تاکنون در قالب این مجموعه تصاویر دیده نشده‌ای از تاریخ یک صد ساله ایران و انقلاب اسلامی روی آنتن رفته و 21 قسمت جدید «تاریخ شفاهی ایران» نیز به گروهک مارکسیست سربداران جنگل می پردازد.

بازخوانی واقعه آمل
وی افزود: واقعه سال ۱۳۶۰ شهر آمل، به مبارزه مسلحانه حدود 100 نفر علیه نظام جمهوری اسلامی ایران در شهر و جنگل‌های اطراف شهر آمل در شمال ایران مربوط است. این حمله که در چهارم و پنجم بهمن ماه سال ۱۳۶۰ آغاز شد، پس از ۴۸ ساعت درگیری سرانجام در تاریخ ۶ بهمن با کمک مردم و تمرکز قوای نیروهای سپاه پاسداران، پلیس و بسیجیان سرکوب و شهر باز پس گرفته شد.
مویدی یادآور شد: در قسمت اول این مجموعه جلسه رسیدگی به اتهامات این گروهک در حضور خانواده شهدا، جانبازان و قربانیان حملات این گروهک در شهر آمل و جنگل های اطراف پخش می شود. در این قسمت گفتگوی جمعی از جانبازان در حضور متهمین در رابطه با اتفاقات پیش آمده روی آنتن می رود و مخاطبان شاهد سخنرانی حماسی همسر یکی از شهدا هستند که به بی تابی های کودکش برای دوری از پدر اشاره دارد.
تهیه کننده مجموعه «تاریخ شفاهی ایران» با اشاره به توصیه های رهبر معظم انقلاب در خصوص اهمیت بازخوانی تاریخ انقلاب افزود: آیت الله خامنه ای در بیاناتی فرموده اند که «می بایست دستمایه قوی کار در اختیار سینماگران، مستندسازان و رمان نویسان انقلابی فراوانی که در کشور هستند قرار گیرد. قرار دادن اسناد متقن و جهت دهنده در فضای مجازی، به بسیاری از محققان و نویسندگان کمک شایانی خواهد کرد» به همین جهت ارائه این منابع بی نظیر آرشیوی توسط شبکه مستند سیما می تواند منبع موثق و مستندی برای محققان و مستندسازان علاقمند به تولید در حوزه انقلاب اسلامی باشد.
آشنایی با گروهک سربداران جنگل
وی در پایان اعلام کرد: این مجموعه می کوشد با هدف آگاهی بخشی به مردم و شناساندن وقایع تاریخی انقلاب اسلامی به صورت صحیح و مستند، امکان تماشای تصاویر آرشیوی دیده نشده را برای مردم فراهم کند و این بار فضایی برای آشنایی مخاطبان با گروهکی که با مقابله مردم آمل به جنگل فرار کردند و تا مدتی برای تهیه غذا و پوشاک از روستاها سرقت می کردند، فراهم کرده است.
نخستین قسمت از این مجموعه ساعت 19 شنبه 26 دی همزمان با سالروز فرار شام معدوم در سال 1357، روی آنتن می رود و پخش دیگر قسمت های آن نیز در ساعت 19 روزهای بعد به جز جمعه ادامه خواهد داشت.تکرار هر کدام از قسمت های این مجموعه روز بعد ساعت 11 خواهد بود.

http://www.iribtv.ir/News/19764.html

لزوم توجه به تاریخ شفاهی

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: بیش از ۵۰ درصد تاریخ به ویژه تاریخ معاصر را تاریخ شفاهی تشکیل می دهد و که متاسفانه از آن غفلت شده است. به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر ابوذز ابراهیمی ترکامن با بیان این مطلب در آئین رونمایی از مجموعه تاریخ کهن و معاصر ایران زمین و دانشنامه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، افزود: رایزن‌های فرهنگی ماموریت دارند تا وقایع تاریخی اتفاق افتاده در حوزه ماموریت خود را ثبت و ضبط کنند. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در مورد چهره تابناک صدراعظم خدوم ایران در عصر ناصرالدین شاه، یعنی جناب امیرکبیر تحریفات زیادی صورت گرفته و باید از این چهره تابناک به نحو شایسته حفاظت شود. رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: تاریخ نگاران ما به معنویت خیلی بها می دادند، مثلا در مقدمه سفرنامه ناصر خسرو مطالبی بیان شده است و اگر این سفرنامه نبود بخش عمده ای از تاریخ ما دچار نقص بود. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اگر به تاریخ بهای لازم داده شود نقایض سبک زندگی تا حدود زیادی رفع می‍شود.

http://www.sccr.ir/Pages/?current=news&gid=15&Sel=1083187

داستان شما تاریخ ما.....

 داستان شما تاریخ ما

 

داستان شما تاریخ ما.....

 

http://library.aqr.ir/doc

 

نگاهی به شکل گیری و گسترش آرشیو تاریخ شفاهی


نگاهی به شکل گیری و گسترش آرشیو تاریخ شفاهی

آرشیو تاریخ شفاهی از بدو ایجاد به عنوان یکی ازبخش های مهم تولید سند در مرکز اسناد آستان قدس رضوی مطرح بوده است. این بخش در چهارچوب اولویتهای راهبردی مصوب شده با انجام طرح های پژوهشی و تهیه دستورالعمل های مدون
کاری توانسته است به عنوان یکی از مراکز مهم تاریخ شفاهی در کشور مطرح گردد. بررسی روند کاری آرشیو و نمودارهای فعالیتی آن در یک دوره ده ساله نشان می دهد که این فعالیت ها علی رغم برخی مشکلات همواره روبه رشد بوده است، این رشد به خصوص از زمانی که کارهای آرشیو بر اساس مطالعات انجام شده در زمینه استانداردهای جهانی مستند و از طریق برون سپاری واگذار شده، بسیار چشمگیرتر شده است. در این مقاله این روند فعالیتی در قالب نمودارهای آماری و جداول کاری در زمینه های آمارکاری، موضوعات کارشده، ساختارنیروی انسانی بررسی شده و به ویژگیهای کارکردی آرشیوتاریخ شفاهی پرداخته خواهد شد.


http://library.aqr.ir/portal/home/?news/

 
ادامه نوشته