به رنگ آینه

نوشته ها وگزیده ها

به رنگ آینه

نوشته ها وگزیده ها

یاد وخاطره ات استاد فقید درقلبم باقیست

 

محمدحسن گنجی پدر جغرافیای نوین ایران که در سال 2001 میلادی به عنوان مرد سال هواشناسی جهان برگزیده شد، ۲۹تیرماه در سن 100 سالگی در بیمارستان بر اثر کهولت سن به رحمت ایزدی پیوست.

 محمد حسن گنجی از چهره های ماندگار کشورمان در 21 خرداد 1291 هجری شمسی در خراسان جنوبی (بیرجند) به دنیا آمد و پس از پایان ‎تحصیلات مقدماتی در ‏مدرسه شوکتیه این شهر ، وارد دارالمعلمین عالی تهران شد و در‎ ‎رشته تاریخ و جغرافیا درجه کارشناسی خود را اخذ کرد .سپس به‎ ‎عنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شد و در دانشگاه ویکتوریا منچستر انگلیس به تحصیل ادامه داد و در سال 1317 هجری شمسی موفق به کسب لیسانس تخصصی در رشته جغرافیا شد. پروفسور گنجی همچنین در سال 1331 با استفاده از بورس تحصیلی عازم آمریکا شد و دکتری خود را در رشته جغرافیا از دانشگاه کلارک دریافت کرد. دکتر ‏گنجی پس از بازگشت به ایران در دانشگاه تهران مشغول به تدریس و با درجه استادی در سال 1358بازنشسته شد اما وی هیچ گاه دست از کار نکشید.وی استاد ممتاز دانشگاه تهران ، بنیانگذار دانشگاه بیرجندو بنیانگذار و رئیس سازمان هواشناسی و رئیس منطقه بخش آسیایی سازمان هواشناسی جهانی بود. از پروفسور محمد حسن گنجی 12 کتاب به زبان فارسی ، 14 کتاب به زبان انگلیسی و بیش از 100 مقاله در رشته جغرافیا و هواشناسی به جا مانده است.

- قابل ذکر است ایشان درهمایش بین المللی فارس در جنگ  اول  جهانی که به همت  مدیر وقت مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس درسال ۱۳۸۹برگزارشد با حضورشان درهمایش و سخنرانی درسمینار علمی این همایش،باعث شور وشوق حاضرین گردید.   
او هیچ گاه درتلاش علمی وفکری خود متوقف نشد وتا آخرین لحظات زندگی ،با عشق وعلاقه ای که به ایران وبه خصوص بیرجند داشت با علاقه زیاد پیگیر مسائل علمی وپیشرفت وطنش بود.
آری ، تا دنیا برقرار است دانشمندان  زنده اند؛ بدن هایشان گر چه در زمین پنهان، اما یاد آنان ، در دل ها همیشه زنده است. 

یاد وخاطره شما ای استاد فقید وای پدرمهربان ،همیشه درقلب من باقی خواهد ماند.
                                                
علی احسانی  مقدم

پروفسور در اتاقم شیراز  آبان ۱۳۸۹